Nieuws

Oostwold Airport biedt plek aan bijzonder project

In november had Oostwold Airport de primeur van de eerste vlucht van een
groot onbemand vliegtuig………bevestigd aan een hele lange kabel.

Met een spanwijdte van 12 meter en een massa van 475 kg is het
waarschijnlijk één van de grootste particulier gebouwde vliegtuigen die
ooit in Europa heeft gevlogen. Als alle testen succesvol zijn komt de
‘Ampyx Power 3’, zoals het vliegende apparaat voluit heet, vast te zitten
aan een lange kabel met een maximale lengte van één kilometer. Die
wordt dan weer verbonden met een lier met een generator. Het idee is
dat de drone dan patronen gaat vliegen terwijl die aan de kabel trekt, een
beetje zoals een vlieger op het strand. Is de kabel na een paar minuten
helemaal afgewikkeld, dan vliegt de drone terug en wordt het hele
riedeltje herhaald. Zo kan er stroom opgewekt worden als alternatief voor
b.v. windmolens.
Zo’n twee weken is een compleet internationaal team aan het testen met
de drone, of is het nu een vliegtuig(?), boven vliegveld Oostwold. Veel
computer-simulaties in de afgelopen zes jaar gingen daaraan vooraf. Nu
kijken ze met de daadwerkelijke drone of de simulaties een beetje
kloppen. Ze hadden voor Oostwold gekozen omdat dit het enige
geschikte vliegveld in Nederland is voor dit soort testen. De mensen
achter het project ontdekten Oostwold Airport als de perfecte plek om
met het experimentele vliegtuig te vliegen zonder mensen in gevaar te
brengen. Hier wonen namelijk maar een paar mensen per vierkante
kilometer. De nieuwe verharde asfaltbaan maakte de beslissing nog
gemakkelijker naar Oost-Groningen af te reizen. Tijdens de testen was
het vliegveld tijdelijk voor al het andere luchtverkeer gesloten.
Tom van der Meulen van vliegveld Oostwold is trots dat hij een
testlocatie kan bieden voor dit project: ,,Wij vinden het belangrijk dat je
dit soort duurzame dingen kunt testen. Iedereen heeft het er
tegenwoordig over maar wij doen het gewoon. Wie weet is dit de
toekomst, hè?’’


Read more

Geen airshow meer op Oostwold Airport, wel andere evenementen


De organisatie van de Oostwold Airshow ziet onvoldoende mogelijkheden om nog een kwalitatief verantwoorde airshow te organiseren. Wel wil men volgend jaar een aantal andere evenementen zoals het ‘Dutch Open National Aerobatic Championship’ en een grote ‘Fly-in’ op het Oost-Groninger vliegveld houden.


Oostwold Airshow een begrip
Vanaf de eerste editie van de Airshow Oostwold op Tweede Pinksterdag 1999 groeide het evenement in de jaren daarna gestaag door. De laatste en tiende airshow trok in 2019, verdeeld over twee dagen, zo’n 25.000 bezoekers. De organisatie werd steeds grootschaliger en de betekenis van het evenement voor de regio, het vliegveld zelf en de uitstraling van de luchtvaart, steeds groter.
Corona en veranderende wet- en regelgeving zorgden er mede voor dat er sindsdien geen airshow meer heeft plaatsgevonden. De organisatie heeft de afgelopen maanden gebruikt om alle mogelijkheden voor het organiseren van een nieuwe airshow op een rijtje te zetten. Daarbij is men niet over één nacht ijs gegaan. Van financiering, personele bezetting tot alle benodigde vergunningen. Alles is uitvoerig besproken.


Organiseren airshow riskante onderneming

Sponsoring wordt steeds lastiger, steun vanuit de overheid steeds minimaler, terwijl er juist meer geld nodig is vanwege alle gestegen kosten. Denk daarbij aan brandstof en verblijfskosten voor alle deelnemers. Een aantal demo-teams heeft al laten weten dat hun tarief met 30-50% gestegen is. Voor het hele evenement zijn bovendien meer dan honderd vrijwilligers nodig en ook dat blijkt tegenwoordig een lastig verhaal te zijn.
De conclusie is dat een dergelijk evenement in de huidige tijd financieel en organisatorisch een te groot risico vormt. Het is daarom dat met ‘pijn in het hart’ door de organisatie besloten dat er nu een eind komt aan deze traditie. Er zijn onvoldoende mogelijkheden om op verantwoorde wijze het evenement te organiseren. De jubileum airshow in 2019 wordt dus nu echt het laatste jaar dat de Oostwold Airshow is gehouden.


Andere evenementen in ontwikkeling
De organisatie richt zijn pijlen nu op kleinere en minder risicovolle luchtvaartevenementen waarbij de luchtvaartliefhebber toch voldoende aan zijn trekken kan komen. Zo wordt er gewerkt aan een grote tweedaagse ‘Fly-in’ tijdens de zomermaanden. Tijdens het ‘Dutch Open National Aerobatic Championship’ in het najaar kan de bezoeker kennis maken met de hoge school van de luchtvaartacrobatiek. De komende maanden wordt het programma voor 2024 verder vormgegeven.

Read more

Vliegveld Oostwold open met nieuwe geasfalteerde startbaan

Nieuwe Start- en landingsbaan gereed

Vanaf vandaag 25 maart kan er weer gevlogen worden vanaf EHOW. De start- en landingsbaan is klaar, het wegenbouw bedrijf STRUKTON heeft na 6 weken fulltime werken een prachtige baan neergelegd. Deze baan is volledig volgens de normen van ICAO ANNEX 14 gemaakt waarbij nauw is samengewerkt met I&W en ILenT.

De nieuwe baan met een afmeting van 871 x 20 m voldoet aan de criteria 1B. Omdat EHOW niet de beschikking heeft oven een taxibaan over de hele lengte is op de kop van baan 06 een draaiplateau gelegd om vliegtuigen met een grotere draaicirkel te accommoderen.

Naast Seppe, Teuge, Budel en Drachten is Oostwold Airport de 5de Nederlandse GA luchthaven met een verharde baan. Hiermee sluit Oostwold Airport een periode af van 10 jaar innovatie en is klaar voor de toekomst.

Eerste Landing gemaakt op 24 maart om 17:05

Read more

Baan renovatie Oostwold Airport van start

Op het verlanglijstje van ons vliegveld staat al jaren een baan verbetering/verharding. De baan op Oostwold is nu gedeeltelijk verhard met betontegels en grasstenen, maar die verharding is behoorlijk versleten en is na bijna 50 jaar echt toe aan verbetering cq vervanging, toch ligt de baan er ook nu nog mooi bij. Het gebruik van het vliegveld is de laatste jaren veranderd. We zijn van een landbouwluchtvaartveld met vooral veel en zwaar vliegverkeer gegroeid naar een algemeen vliegveld met meer, maar vooral lichter verkeer.

Op 8 februari zijn we begonnen met het verder verharden en verbeteren van de start- en landingsbaan 24-06. Aan de kop van baan 06 wordt een turnpath gemaakt zodat de vliegtuigen zonder probleem kunnen draaien en oplijnen voor de start vanaf baan 06.

We verwachten dat alle werkzaamheden op 17 maart zijn afgerond en we weer gebruik kunnen maken van ons vliegveld.

Op onze website zullen we de komende weken regelmatig een update geven van de voortgang.

Aanleg tourrit aannemer
Read more

Groningen heeft nu eigen bordspel: GRUNN

Donderdag 3 november 2022

Na een feestelijk voorproefje op dinsdag 1 november is het bordspel GRUNN nu in heel Groningen verkrijgbaar. ‘Gamefluencers’ Inge en Janine (@pion_iers op instagram) ontvingen in Museum aan de A het eerste exemplaar van het spel ‘GRUNN, pioniers in de provincie’ uit handen van initiatiefnemer Heidi Renkema. Het splinternieuwe spel dat gaat over de vroege bewoners van de provincie Groningen en hun relatie met het landschap is een samenwerking van 31 musea in de provincie. ‘GRUNN, pioniers in de provincie’ is voor
€ 30,- te koop bij deze musea en voor € 35,- bij verschillende spellen- en boekwinkels.

@pion_iers en Heidi Renkema (m) met eerste exemplaar GRUNN Foto Marieke Kijk in de Vegte

Idee en realisatie
GRUNN is een origineel educatief instrument om de kennis over geschiedenis en landschap van Groningen te vergroten. Het spel is een idee van Heidi Renkema, het spelontwerp is van Robert Brouwer en Arjan van Houwelingen, en de vormgeving is van Emma Wilson. Dit project maakt deel uit van Toukomst, een programma van Nationaal Programma Groningen.

Basisspel
Aan de hand van tegels bouw je je eigen provincie. Je ontgint verschillende landschapssoorten, zoals veen en kwelders. Je werpt wierden op, bouwt kerken en boerderijen, maakt polders en legt waterwegen en dorpen aan. De speler die de meeste punten verzamelt, wint.

Scenariokaarten
Het basisspel is al erg leuk, maar door een scenariokaart in te zetten kun je het spel veranderen. Via een scenariokaart mag je bijvoorbeeld met elkaar handelen, of de vorm van de provincie aanpassen, of je ontvangt bonussen voor slotgrachten om borgen. Meerdere scenariokaarten kunnen worden gecombineerd in het spel. De extra scenariokaarten zijn gratis te verzamelen bij 31 musea in de provincie. Elk museum heeft een eigen scenariokaart die te maken heeft met dat museum. Om alle uitbreidingsscenario’s compleet te krijgen, moet je dus de hele provincie bezoeken.

Engelstalige handleiding
Het spel is zeer geschikt voor internationals, er is een Engelstalige handleiding: https://arjanvanhouwelingen.files.wordpress.com/2022/08/grunn-english-game-rules.pdf

Read more

Nederlandse Harvard blijft bewaard

Vliegbedrijf Tom van der Meulen zorgt dat het luchtvaart cultureel erfgoed bewaard blijft.

In april van dit jaar zijn we benaderd door Duinrand Recreatie in Burgh Haamstede of wij de Harvard wilden hebben, de camping wordt aangepast en de entree van de camping ook waardoor de Harvard moest worden verwijderd. Op 4 en 5 oktober heeft ons vliegbedrijf de Harvard van de sokkel gehaald en op een dieplader vervoerd naar Lelystad waar deze voorlopig wordt opgeslagen in afwachting van eventuele restauratie voor een statische display. Het is belangrijk dat vliegend cultureel erfgoed bewaard blijft. Dit toestel zal nimmer meer vliegen maar het kan als museum vliegtuig wel de historie vertellen. Het past bovendien in de visie van het vliegbedrijf Tom van der Meulen om de luchtvaart historie een plek te geven en te behouden voor een volgende generatie.

Read more

Eerste Nederlands geregistreerde WACO gestationeerd op Vliegveld Oostwold.

Foto: Vliegbedrijf Tom van der Meulen

Sinds 3 juni 2022 is het Nederlands luchtvaartuig register een nieuw vliegtuigtype rijker, een WACO YMF-F5C met registratie PH-OPK.

Dit prachtige vliegtuig uit 2019 is door Vliegbedrijf Tom van der Meulen begin 2022 in opdracht van de nieuwe eigenaar uit Amerika geïmporteerd. Na aankomst in een zeecontainer is ze vakkundig geassembleerd door de technisch specialisten van het Vliegbedrijf, waarna Tom van der Meulen de eer had om in medio juni de eerste vlucht te maken.

Na een probleemloos verlopen eerste vlucht en vervolgens nog de nodige kalibratie- en controlevluchten is de WACO aan de nieuwe eigenaar overgedragen. Deze zal er veel vliegplezier aan beleven. Op haar nieuwe thuisbasis Vliegveld Oostwold past de rood-witte tweedekker met haar klassieke uiterlijk uitstekend tussen alle historische andere vliegtuigen op Oostwold. Het vliegveld staat internationaal bekend als de thuisbasis voor de P-51 Mustang “Damn Yankee”, de Harvard, de Stearman en natuurlijk de vakkundig gerestaureerde Piper Super Cubs.

Vliegbedrijf Tom van der Meulen b.v., opgericht in 1958, behoort, tot de oudste luchtvaartbedrijven in Nederland met vestigingen op Oostwold, Lelystad en Ameland. Het bedrijf is Part-145 gecertificeerd en voert onderhoudswerkzaamheden uit aan moderne en historische vliegtuigen en is daarnaast  gespecialiseerd in de restauratie en exploitatie van historische en andere bijzondere vliegtuigen.

De WACO YMF-F5C is één van de twee vliegtuigtypes die op dit moment nog door WACO Classic Aircraft Corporation nieuw afgeleverd worden. Het toestel wordt volledig met de hand gemaakt in de fabriek op Battle Creek Executive Airport in de Amerikaanse staat Michigan. De YMF-F5C heeft van buiten het uiterlijk van de beroemde klassieke WACO modellen die al vanaf 1919 ontworpen zijn. Van binnen kunnen ze met de modernste avionica uitgerust worden, zelfs een autopilot behoort tot de mogelijkheden. De 300hp sterke Jacobs R755-A2M radial motor is het enige onderdeel dat niet meer nieuw geproduceerd wordt, maar dankzij vakkundige revisie niet van nieuw te onderscheiden is.

Foto: Vliegbedrijf Tom van der Meulen

Read more

Wereld record verpulvert!

Piloot Dirk Evers verpulvert op Oostwold Airport wereldrecord

57 keer opstijgen en landen in één uur. Daarmee komt piloot Dirk Evers in het Guinness Book of World Records. Dinsdagmiddag vestigt hij het record op Oostwold Airport.

Het huidige record ‘Most times to take off and land’  is sinds 2020 in handen van de Amerikaan Steven Chase. Het lukte hem op 16 mei van dat jaar in Broomfield, Colorado (USA) om vijftien take offs and landings in één uur tijd af te werken. “Het was wel even hard werken, maar het ging prima”, is Evers z’n eerste reactie wanneer hij uit zijn kleine vliegtuigje stapt en het applaus van het talrijke publiek in ontvangst neemt. “Mijn benen voelen aan als pap en ik heb spierpijn tot achter mijn oren maar het was fantastisch om te doen.” Honderden toeschouwers zagen de rode ‘Pitts Special’ de PH-PEP naar ruim 300 meter hoogte, oftewel 1000 ft. klimmen om vervolgens bijna stijl naar beneden te duiken en weer te landen. De Nederlandse stuntpiloot en vliegschoolhouder Dirk Evers van Sky Academy uit Lelystad maakt er een prachtig spektakel van.

Twee landingen ongeldig

Aan het eind van de rit staat de teller op 59 landingen. De geldigheid van de poging is gebonden aan strenge voorwaarden en eisen. Het evenement moet bijvoorbeeld plaatsvinden op één en hetzelfde vliegveld dat officieel is genoteerd op een vliegkaart. De landingen moeten telkens in dezelfde richting worden uitgevoerd en na elke landing moet het vliegtuig weer naar duizend voet (305 meter) circuithoogte klimmen om van daaruit de volgende landing te maken. Bij elke ‘doellanding’ dienen alle drie de wielen neer te komen binnen dezelfde twintig meter, gemarkeerd door twee lijnen op de baan. De Pitts is uitgevoerd met een staartwiel waardoor de precisie landingen, met drie wielen tegelijkertijd op de grond, nog een stuk uitdagender worden. Officieel aangestelde getuigen, waaronder notaris Groen uit Scheemda, controleren tijdens en na de recordpoging exact of alles volgens de regels van Guinness World Records verloopt. Tijdwaarnemers houden de tijd nauwgezet in de gaten. Na bestudering van de beelden worden er twee landingen ongeldig verklaart.

Wel weer eens tijd voor een luchtvaartfeestje

Dirk Evers is blij dat het hem is gelukt om het wereldrecord te verbreken. “Ik heb dit gedaan om even te vieren dat corona voorbij is. De afgelopen jaren konden airshows en andere luchtvaartevenementen geen doorgang vinden en dus vond ik het hoog tijd voor het zetten van een mooi wereldrecord. Ook zit de luchtvaart ontzettend in het verdomhoekje. Wij wilden wat positiefs doen. Tom van der Meulen van Vliegveld Oostwold zorgde voor de perfecte omgeving. Ik denk niet dat je zo’n recordpoging ergens anders in Nederland beter zou kunnen organiseren.” De officiële documenten zijn na afloop door de notaris bekrachtigd en gaan richting het Guinness Book of World Records. “En toch kriebelt het nog een beetje”, lacht Evers “60 landingen in een uur moet mogelijk zijn. Misschien iets voor een volgende poging maar nu ga ik eerst een biertje pakken!”  

Read more

Wereldrecordpoging op Oostwold Airport

Oostwold Airport is dinsdag 3 mei 2022 het toneel van een spectaculaire wereldrecordpoging in het kader van het Guinness Book of World Records. Eén piloot, in één vliegtuig, moet binnen één uur zoveel mogelijk landingen en take offs uitvoeren.

Dirk Evers in zijn Pitts Special – eigen foto

Dinsdag 3 mei tussen 13:15 uur en 14:15 uur gaat de Nederlandse stuntpiloot en vliegschoolhouder Dirk Evers een poging wagen het wereldrecord ‘Most times to take off and land’ aan flarden te vliegen. Het huidige wereldrecord is sinds 2020 in handen van de Amerikaan Steven Chase. Hij lukte hem op 16 mei van dat jaar in Broomfield, Colorado (USA) maar liefst vijftien take offs and landings in één uur tijd af te werken.

Uitgedaagd door zijn studenten

Onze landgenoot Dirk Evers zal proberen het record overtuigend te verbeteren. “Na twee jaar te hebben geleefd onder het juk van corona waardoor airshows en andere luchtvaartevenementen geen doorgang konden vinden, is het hoog tijd voor het zetten van een mooi wereldrecord,” aldus de doorgewinterde piloot. Als gezagvoerder van een Boeing 737 en vliegschoolhouder weet Dirk Evers als geen ander dat het goed en precies landen van een vliegtuig een echte kunst is. “Mijn studenten hebben me uitgedaagd om te bewijzen dat ik de beste ‘precisie’ landingen maak. Zo is het idee geboren om in het Guinness World Records book te komen.”

Om in het Guinness World Records Book een plaatsje te kunnen veroveren moet Dirk Evers niet alleen de meeste landingen en take offs in één uur maken; de geldigheid van de poging is gebonden aan strenge voorwaarden en eisen. Het evenement moet bijvoorbeeld plaatsvinden op één en hetzelfde vliegveld dat officieel is genoteerd op een vliegkaart. De landingen moeten telkens in dezelfde richting worden uitgevoerd en na elke landing moet het vliegtuig weer naar duizend voet (305 meter) circuithoogte klimmen om van daaruit de volgende landing te maken. Bij elke ‘doellanding’ dienen alle drie de wielen neer te komen binnen dezelfde twintig meter, gemarkeerd door twee lijnen op de baan.

Officieel aangestelde getuigen, waaronder een notaris, controleren dat de recordpoging exact volgens de regels van Guinness World Records verloopt. Tijdwaarnemers houden de tijd nauwgezet in de gaten. Naast de getuigenverslagen dienen een fotoreportage en een filmverslag als uiteindelijk bewijs van echtheid van de poging. Dirk Evers: “Ik stel mezelf ten doel het wereldrecord minimaal te verdubbelen. Als de wind uit een gunstige richting komt en de baanconditie is goed dan moet dat lukken en dan zitten er misschien zelfs nog wel meer landingen in.” De recordpoging vliegt Dirk in zijn ‘Pitts Special’ de PH-PEP. Een vliegtuig dat speciaal ontwikkeld is voor aerobatics oftewel ‘stuntvliegen’. De Pitts is uitgevoerd met een staartwiel waardoor de precisie landingen, met drie wielen tegelijkertijd op de grond, nog een stuk uitdagender worden.

Oostwold Airport blij met reuring

Tom van der Meulen, eigenaar van Oostwold Airport en zelf organisator van de ‘Oostwold Airshow’, is de gastheer voor deze poging in het Guinness World Records book te komen. Tom glimt van trots en plezier: “Heerlijk, eindelijk weer reuring in de tent, als vanouds,” en vervolgt: “als er iemand in Nederland een wereldrecord kan zetten op grote hoogte is het Dirk Evers. En het mooie is dat iedereen getuige kan zijn van de recordpoging. We hebben notaris Groen uit Scheemda bereid gevonden om de officiële verslaglegging te doen.”

Read more