Donderdag 3 november 2022

Na een feestelijk voorproefje op dinsdag 1 november is het bordspel GRUNN nu in heel Groningen verkrijgbaar. ‘Gamefluencers’ Inge en Janine (@pion_iers op instagram) ontvingen in Museum aan de A het eerste exemplaar van het spel ‘GRUNN, pioniers in de provincie’ uit handen van initiatiefnemer Heidi Renkema. Het splinternieuwe spel dat gaat over de vroege bewoners van de provincie Groningen en hun relatie met het landschap is een samenwerking van 31 musea in de provincie. ‘GRUNN, pioniers in de provincie’ is voor
€ 30,- te koop bij deze musea en voor € 35,- bij verschillende spellen- en boekwinkels.

@pion_iers en Heidi Renkema (m) met eerste exemplaar GRUNN Foto Marieke Kijk in de Vegte

Idee en realisatie
GRUNN is een origineel educatief instrument om de kennis over geschiedenis en landschap van Groningen te vergroten. Het spel is een idee van Heidi Renkema, het spelontwerp is van Robert Brouwer en Arjan van Houwelingen, en de vormgeving is van Emma Wilson. Dit project maakt deel uit van Toukomst, een programma van Nationaal Programma Groningen.

Basisspel
Aan de hand van tegels bouw je je eigen provincie. Je ontgint verschillende landschapssoorten, zoals veen en kwelders. Je werpt wierden op, bouwt kerken en boerderijen, maakt polders en legt waterwegen en dorpen aan. De speler die de meeste punten verzamelt, wint.

Scenariokaarten
Het basisspel is al erg leuk, maar door een scenariokaart in te zetten kun je het spel veranderen. Via een scenariokaart mag je bijvoorbeeld met elkaar handelen, of de vorm van de provincie aanpassen, of je ontvangt bonussen voor slotgrachten om borgen. Meerdere scenariokaarten kunnen worden gecombineerd in het spel. De extra scenariokaarten zijn gratis te verzamelen bij 31 musea in de provincie. Elk museum heeft een eigen scenariokaart die te maken heeft met dat museum. Om alle uitbreidingsscenario’s compleet te krijgen, moet je dus de hele provincie bezoeken.

Engelstalige handleiding
Het spel is zeer geschikt voor internationals, er is een Engelstalige handleiding: https://arjanvanhouwelingen.files.wordpress.com/2022/08/grunn-english-game-rules.pdf