Historic Aircraft Rides

Warbird flights

Warbirds… Wie droomt er niet van om een keer mee te vliegen in deze historische juwelen.

Op Oostwold Airport staat een bijzondere collectie historische warbirds welke allemaal vliegwaardig zijn en tijdens het zomerseizoen met regelmaat te zien zijn boven het Groninger landschap.

Maar hoe gaaf zou het zijn om zelf een keer mee te vliegen in een van deze warbirds.

Klik voor meer informatie op de bijbehorende afbeelding

P-51D Mustang

De P-51D Mustang gebouwd door North American Aviation als langeafstandsjager en jachtbommenwerper. De P-51D mustang was misschien wel de beste alround fighter tijdens WOII

De P-51 is ontworpen op aanvraag van het Britse ministerie in april 1940. North American Aircraft moest de nieuwe “Fighter” ontwerpen en bouwen. De eerste versies hadden de 1100 pk sterke Allison motoren, latere modellen werden uitgerust met de veel sterkere V-1650 Packard-Build Merlin met ruim 1300 pk.

Onze Mustang met als bijnaam “DAMN YANKEE” en registratie PH-PSI is gebouwd aan het einde van de tweede wereld oorlog in 1945. Dit was te laat om nog ingezet te worden tijdens de tweede wereld oorlog.
Na gereedkomen is ze o.a. ingezet bij de USAAF.

Leuk weetje!
De registratie PH-PSI, als je hier een beetje fantasie op los laat lees je hier PH-P51.

Vanweg restauratie werkzaamheden is het helaas niet mogelijk om een vlucht met deze prachtige fighter te boeken.

AT-6 Harvard

De AT-6 Harvard ook wel bekend als “The Pilot Maker”. Werd gedurende WOII veel veelvuldig gebruikt als Advanced Trainer om de piloten klaar te stomen voor o.a. de P-51 Mustang. Duizenden piloten van vele generaties hebben in de Harvard getraind om gevechtsvlieger te worden.

Onze Harvard de PH-KLU, is gebouwd in 1943 heeft tot in de jaren 70 gevlogen voor de Nederlands Luchtmacht waarna ze in civiele handen kwam. Tijdens haar militaire dienst vloog ze onder de registratie B-59. Vandaag de dag draagt de PH-KLU het kleuren schema van de RCAF, Royal Canadian Air Force gestationeerd in Moose Jaw.

Boek uw vlucht met deze Advance Trainer en laat de ROAR van de 550 pk sterke Pratt & Whitney je kippenvel geven.

PT-13 Boeing Stearman

De Boeing Stearman PT-13, ook wel bekent als de Boeing Stearman Kaydet. Het was de (PT) Primary Trainer voor de Amerikaanse luchtmacht en marine.
Vele duizenden piloten hebben hun eerste vlieguren gemaakt in deze toestellen om daarna door te stromen naar de Advanced Trainers (AT) zoals de Harvard.

Onze Boeing Stearman is gebouwd in 1941, haar militaire carrière is helaas onbekend. Na haar militaire dienst is ze als Crop duster gebruikt totdat ze in de jaren 90 is gekocht door Vliegbedrijf Tom van der Meulen en naar Nederland verhuist is.

Boek uw vlucht met deze Primary Trainer en ervaar wat echt vliegen is. Waan je 80 jaar terug en laat de wind door je haren waaien.

L-21B Piper Cub

De L-21B Piper Cub is gebouwd door Piper in Lock Haven, Pennsylvania.  de L-21B is de militaire versie van de PA18-135. Deze Pipers werden gebruikt voor artilleriewaarnemingen en verkenningsvluchten.
Binnen de Nederlandse Luchtmacht heeft de Piper Cub ook dienst gedaan waar ze werden gebruikt voor artilleriewaarnemingen en verkenningsvluchten. Ook werden ze veelvuldig gebruikt voor het trainen van vliegers voor hun Klein Militair Vliegbrevet.

Onze Piper Cub, de PH-TOK, is gebouwd in 1954 en tot midden jaren 70 gebruikt bij de Nederlandse Luchtmacht. tijdens haar militaire diens droeg ze de registratie R-114. Vanaf de jaren 70 zijn de Piper Cubs vervangen voor de Bölkow BO-105 helikopter, en heeft Vliegbedrijf Tom van der Meulen de PH-TOK kunnen bemachtigen, waarmee ze tot in 2013 regelmatig gevlogen heeft.

In de Periode van 2013 tot April 2021 heeft de PH-TOK een uitgebreide restauratie ondergaan. waardoor ze nu weer in volle glorie in origineel militair kleurenschema het luchtruim verkend.

Filmopname

– Tegen betaling kan er tijdens uw vlucht met de AT-6 Harvard met één of twee GoPro’s gefilmd worden.

– Bij de PT-13 Boeing Stearman en L-21 Piper Cub kan er maar één GoPro gemonteerd worden.

– U krijgt de opnames op een USB stick mee.