Vliegbedrijf Tom van der Meulen heeft in de afgelopen weken de Piper Cub PH-TOP weer uitgerust als landbouwvliegtuig, compleet met sproeibomen en pomp. De komende week worden er een aantal vluchten mee gemaakt waaronder een formatie vlucht met de andere historische Oostwold-Piper de PH-TOM. Tijdens deze vluchten zal het spuitsysteem gebruikt worden. Daarbij wordt gebruikgemaakt van schoon water. De PH-TOP maakt op hetzelfde moment ook haar laatste vlucht en wordt daarna tentoongesteld in de nieuwe Heritage Hangar om onderdeel te worden van Oostwold’s museumcollectie. De Heritage Hangar is te bezoeken van April tot en met oktober.

Voordat de PH-TOP uit de vaart wordt genomen wordt zullen er nog mooie foto’s en filmopnamen van het historische toestel gemaakt worden. Het toestel uit 1966 heeft voor vliegbedrijf Tom van der Meulen van 1966 tot 2007 dienst gedaan als landbouwvliegtuig. In deze periode bespoot Tom van der Meulen sr. met dit vliegtuig in de noordelijke provincies honderdduizenden hectares landbouwgewassen. In 2007 is de sproei-uitrusting verwijderd en is de PH-TOP vooral gebruikt voor staartwiel-trainingen en luchtreclame, deze taak wordt vanaf begin 2021 overgenomen door de gerestaureerde Piper Cub de PH-TOK.

De PH-TOP is een unieke Piper Super Cub omdat ze nog volledig origineel is. Vanaf de dag dat ze is gekocht tot op de dag van vandaag is er, behalve periodiek onderhoud en noodzakelijke vervangingen, nooit iets aan aangepast of veranderd. Het toestel is dus nog met hetzelfde doek bespannen en ook het interieur is onveranderd.

Al met al behoort de PH-TOP tot ons historisch erfgoed en is het een uniek vliegtuig wat het verdient om geconserveerd en bewaard te worden. Het vliegtuig wordt tentoongesteld in onze Heritage Hangar op vliegveld Oostwold. De expositie zal een compleet beeld geven van de landbouwluchtvaart, want ook andere apparatuur die daarbij gebruikt werd, wordt tentoongesteld. Vliegbedrijf Tom van der meulen is er trots op dat dit unieke vliegtuig met zo’n mooie geschiedenis op deze manier voor de toekomst behouden kan worden.

De Heritage Hangar is het vliegend museum van vliegbedrijf Tom van der Meulen op vliegveld Oostwold en laat meer dan 60 jaar luchtvaart geschiedenis zien. Het Museum beschikt over een unieke collectie vliegende vliegtuigen waaronder de P-51 D Mustang “Damn Yankee”.

.